Dàt is pas trendy!

Advocaten, bankiers en vastgoedadviseurs werken op de Zuidas vrijwel iedere werkdag de klok rond. Van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. En langer. Dat las ik in een artikel van de Volkskrant over het leven en het werken op de Amsterdamse Zuidas.

Werken van ‘nine to (minstens) nine’ . Leven buiten het werk is er nauwelijks tot niet. Is dat nodig, omdat je anders ‘de boot’ mist, of is het trendy om je een slag in de rondte te werken? Het lijkt ‘niet goed genoeg’ om gewoon acht uren op een dag te werken. Niet goed genoeg omdat je anders de business mist? Niet goed genoeg vanwege je ambities? Of niet goed genoeg vanwege de sociale druk van je baas en collega’s?

Stel je bent als bankier een nieuwkomer op de Amsterdamse Zuidas. Hoe ontkom je dan aan die gekte? Is het een vanzelfsprekendheid dat je er deze werkuren op na moet houden?  Ben je anders niet trendy en niet goed genoeg?

Wellicht zet je juist een trend door hier niet aan mee te doen. Het doet me denken aan het boek Busy van Tonny Crabbe,  een Britse bedrijfspsycholoog. Hij beweert dat alleen sukkels het druk hebben.  Wellicht wordt het een trend wanneer je niet mee doet aan het druk zijn. Want drukte is slecht voor gezondheid, relaties en geluk, maar ook voor de carrière beweert Crabbe. Een sukkel zijn, wie wil dat nou?

Maar er is nog een belangrijk argument om te breken met de hype om vooral ‘druk te zijn’. Juist in deze tijd hebben we mensen nodig die innovatief zijn en hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Die mensen hebben we nodig omdat we te maken hebben met grote veranderingen. Veranderingen op velerlei gebied: de vergrijzing, de hardgroeiende deeleconomie  (Airbnb, Peerby, Thuisafgehaald, Uber), klimaat en energie. Innovatie en creativiteit zijn hard nodig om antwoorden te vinden op de vele vragen die deze veranderingen oproepen.  We hebben mensen nodig die het lef en het verstand hebben om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken.

Hoe innovatief en creatief kun je zijn wanneer je de klok rond werkt?

Leegtes en vrije momenten hebben we nodig om ons brein de gelegenheid te geven om tot creatieve ideeën te komen. Je onderscheiden met verfrissende ideeën, noviteiten en vernieuwende inzichten. Dát is pas trendy en zeker goed genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *