Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden

Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden. Heb je dat ook wel eens, dat je ‘s nachts wakker wordt en denkt aan iets dat je vergeten bent? Irritant is dat. Goed en genoeg slapen is niet voor iedereen weggelegd. Slaapdeskundige en neuroloog Hans Hamburger zei hierover in de Nrc Next: “We leven in een 24-uursmaatschappij met meer stress en minder tijd om te slapen. En dat betekent dus ook minder tijd om een keer zonder problemen even wakker te liggen.”

Dat is wel anders geweest. Succesvol zakenman en presidentskandidaat Donald Trump schepte in 2009 nog op over het inleveren van nachtrust. “Hoe kan iemand die 12 uur of 14 uur per nacht slaapt concurreren met iemand die genoeg heeft aan drie of vier uur slaap?” Stoer om met zo weinig slaap toe te kunnen. Daar kijken we anno 2016 heel anders naar: succes begint bij een goede geestelijke gezondheid en goed uitgerust zijn hoort daarbij.

Een hoofd vol met losse eindjes, denken aan wat nog moet, wat nog komt en vol met zaken die je niet vergeten mag. Iedereen heeft er wel eens last van. Dat is ook niet zo erg. Echt vervelend wordt het wanneer dit een hoofdrol gaat spelen. Letterlijk en figuurlijk. Want dan kun je je moeilijk concentreren, kun je  niet ‘in’ het moment zijn en loop je het risico om te weinig nachtrust te krijgen.

Je hoofd, je hersenen zijn bedoeld om na te denken, oplossingen te vinden, ideeën te lanceren en creatief te zijn. Belast je hoofd dus niet onnodig. Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden.

Goed slapen is belangrijk, mensen die goed uitgerust zijn maken minder fouten. Gelukkig zijn er oplossingen voor een goede nachtrust en een leeg hoofd. Je kunt er zelf het één en ander aan doen en daarnaast zijn er ook nog technische oplossingen.

Een paar zaken die je zelf kunt doen:

  • Maak aan het einde van de werkdag een to-do-lijstje voor de volgende dag.
  • Vermijd beeldschermen een uur tot een half uur voordat je gaat slapen, kijk dan dus geen t.v. of tablet meer en check je telefoon niet meer op mail of WhatsApp.
  • Een eindje wandelen voordat je gaat slapen doet wonderen.
  • Een half uurtje lezen voordat je gaat slapen.
  • Mediteren: dit is voor veel mensen dé manier om in een toestand van rust te komen.

Blijf je onrustig in je hoofd en schieten je nog steeds dingen te binnen die je niet vergeten mag?

Dan biedt de techniek uitkomst:
De mobiele telefoon biedt een spreek-, fotografeer-en noteer mogelijkheid voor alles wat je te binnen schiet. Met éėn druk op de knop verzendt je telefoon het allemaal naar je mailbox. Een ‘ leeg- je-hoofd’ activiteit die een paar seconden duurt. Gebruik hiervoor handige apps zoals Braintoss, Notes2mail of Remind2mail, de een is wat geavanceerder dan de andere.

Haal de gedachten uit je hoofd en verzend ze naar je mailbox.
Alles op één externe plek.
Het idee alleen al geeft rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *