Onbeperkt verlof opnemen, maakt dat gelukkiger?

“Een collega vroeg of ik gek was geworden”, lacht Chris Hall (36), oprichter van Bynder. “Wat ik nu weer in mijn hoofd had gehaald. Maar eigenlijk is het concept heel efficiënt.”  Medewerkers van het Nederlandse techbedrijf Bynder kunnen voortaan naar hartenlust onbeperkt verlof opnemen.

Het Nederlandse techbedrijf met vestigingen in onder meer Barcelona, Boston en  Barcelona telt 135 medewerkers en treedt met deze maatregel  in de voetsporen van bedrijven zoals  Netflix, Best Buy en Evernote.  De constructie zou tot een hogere arbeidsproductiviteit leiden, omdat werknemers die vrijuit hun vakantiedagen op kunnen nemen, uitgeruster en gelukkiger zouden zijn. Bynder haalde het journaal met dit nieuws.

Neemt Chris Hall  hiermee een slimme  maatregel of gaat dit  te ver? Zijn medewerkers capabel om hun vrije dagen  zelf te regelen?  De connectie die gelegd wordt tussen hogere arbeidsproductiviteit en  gelukkige uitgeruste medewerkers is een opvallende.  Ook de link tussen vakantie  enerzijds en uitgerust en gelukkiger zijn anderzijds is een interessante.

De combinatie tussen  vakantie en uitgerust zijn is te volgen, de combinatie met gelukkiger zijn wat minder. Er zijn zat mensen die meer dan gelukkig zijn en die niet onbeperkt verlof kunnen opnemen. Als je maar een beperkt aantal dagen op kan nemen kun je heel gelukkig zijn, juist  omdat je weet waar je aan toe bent met je verlofdagen.

Of je bent gelukkig omdat je werk doet dat je passie is. Of omdat je gewaardeerd wordt of vanwege je betrokkenheid. Heb je een werkgever die de medewerkers betrekt bij de bedrijfsdoelstellingen en het bedrijfsproces of heb je werk waar je je ding doet zonder dat je notie hebt van de richting die het bedrijf uit wil? De eerste werkgever bindt en boeit zijn medewerkers. Medewerkers worden gehoord en gezien en zijn daardoor in het algemeen gelukkiger en halen op deze manier een hogere arbeidsproductiviteit.

Is het een lok- en bindmiddel van Bynder om onbeperkt verlof aan te bieden? De bedrijfsnaam suggereert van wel.  Kan iedereen met deze vrijheid omgaan?Het zijn niet voor niets de innovatieve bedrijven die met dit soort maatregelen experimenteren. Meestal gaat het om hoogopgeleiden, vele van hen zijn in staat  hun eigen structuur  te creëren en hun time te managen. Bovendien: wie uitgeruster is kan creatiever zijn en daardoor ook gelukkiger. Het vrij op kunnen nemen van vakantiedagen an sich maakt medewerkers niet gelukkiger. Gaan de plichtsgetrouwe medewerkers niet juist onderuit door geen vrij te willen en kunnen nemen, juist vanwege de werkdruk en de plicht die roept? Wat is het risico op een burn-out voor hen?

Gelukkige  medewerkers?  Daar is meer voor nodig. Wat we wel kunnen concluderen is dat Bynder  vertrouwen heeft in het team: kennelijk is Chris Hall niet bang  dat werknemers misbruik zullen maken van deze arbeidsvoorwaarden. En dat vertrouwen is een belangrijke basis voor een gezond werkklimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *