Ben ik goed genoeg?

Een vraag die veel mensen zich stellen. Niet alleen start-ups, ook mensen met een lange staat van dienst en veel ervaring. Bekende en onbekende mensen. De vraag ‘ben ik goed genoeg’ stelt ook de machtigste vrouw van Amerika, Michelle Obama zich regelmatig in het boek Becoming Michelle Obama  (recensie NRC).
Jezelf de vraag stellen is natuurlijk prima, zolang het geen beletsel is dat je tegenhoudt om verder te groeien.

Ben ik goed genoeg? Wat is de reden dat de vraag überhaupt bij je opkomt? Heb je een ervaring afgewezen te zijn?  Afgewezen vanwege je kennis, kunde, uitstraling, afkomst, huidskleur, geloof, opleiding, motivatie of gedrag. Of heb je (bijvoorbeeld in je opvoeding) regelmatig gehoord dat je iets niet goed hebt gedaan. Te vaak en te veel de nadruk op dat wat niet goed ging in plaats van te benadrukken wat er wel goed ging. Dit kan je behoorlijk onzeker maken.

Een derde reden (en er zijn er vast meer) kan te maken hebben met je eigen verwachtingen en maatstaven. De lat (te) hoog leggen voor jezelf kan zoiets zijn. Denken dat je altijd beter, meer of hoger moet presteren. Het gevolg kan zij dat je bevriest, verlamt en je geen stap verzet.

Je gaat iets nieuws doen of in ieder geval iets waar je niet of nauwelijks ervaring mee hebt. Een presentatie geven, acquisitie doen, een artikel publiceren. Zo maar wat voorbeelden waar de angst de kop op kan stelen. Angst om te falen, angst voor kritiek en angstig om niet goed genoeg te zijn.

De positieve kant van dit alles is zelfreflectie. Door jezelf de vraag te stellen ga je kijken hoe het feitelijk zit. Zit er een kern van waarheid in? Of met welke gedachte houd jij jezelf voor de gek? Als je dat lastige vragen vindt, betrek iemand erbij die je vertrouwt en van wie je weet dat die eerlijk is en kennis van zaken heeft.

Wat de reden ook is, het is heel effectief om de vraag te onderzoeken: het leert je relativeren, om met humor naar jezelf te kijken en om zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Niet bij de pakken neer gaan zitten, pak de regie en neem de verantwoordelijkheid voor je eigen doen en laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *