Het is menselijk, herkenbaar en lastig!

Het is menselijk, herkenbaar en lastig!

Je hebt het vast ook wel eens: de negatieve gedachtes in je hoofd. Zo van…op mij zit niemand te wachten, ik doe het niet goed, ik moet presteren, met de klemtoon op moet. Ik mag niet gefrustreerd zijn, zie je wel……ze moeten me niet.

Het soort gedachtes die wanneer ze vaak aanwezig zijn, je leven behoorlijk kunnen verzuren.

Vandaag had ik een jonge man als gesprekspartner. Hij degene die dit soort gedachtes vaak heeft en ik als de persoon die hem coacht.

We kregen het over zijn eigenwaarde, de lat te hoog leggen en over overcompenseren.

Wanneer je eigenwaarde laag is, is de kans groot dat je bij anderen gaat overcompenseren: je hebt zgn nergens last van, kijk mij! Dan ben je niet jezelf, je speelt een ander. Want van binnen voel je je niet sterk, juist onzeker!

Door te accepteren dat je onzeker bent, ga je het jezelf niet meer kwalijk nemen. Dat is gemakkelijk gezegd zei hij tegen me. En dat is ook gemakkelijk gezegd. Ga er maar eens aan staan!

Wat werkt is positieve gedachtes opschrijven, je inprenten, hardop zeggen. Dus: ik mag er zijn, ik ben zeker van mijn zaakje, ik geniet of iets waar jij naar verlangt. Als je dan de emotie die daarbij hoort ook voelt, in dit geval blijdschap, dan kun je de negatieve gedachtes voor even aan de kant zetten. En dat is al winst! Lastig? Absoluut! Je gaat een nieuw patroon maken, een nieuwe verbinding in je hersenen aanleggen. Het oude is uiteraard nog heel sterk aanwezig en zal protesteren wanneer het te weinig aandacht krijgt.

Blijf vooral volhouden, de aanhouder wint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *