Je plan is gemaakt, je weet wat je wilt, en nu?

Van A naar B. Het ziet er zo mooi uit….op papier. Het plan op 1 A4. Het doel is vastgesteld, het besluit staat vast: ik ga op 24 juni 2017 met gemak de marathon wandelen door aan mijn conditie te werken. Punt A is de situatie nu en punt B is mijn doel: het lopen van de hele marathon. Ik heb een half jaar om er naar toe te werken.

Zo gemakkelijk als het op papier lijkt, zo weerbarstig is de praktijk.

De uitvoering en implementatie van een plan is het meest onderschatte onderdeel ervan. Of het nu om een persoonlijk businessplan gaat of om een plan voor je bedrijf, het uitvoeren ervan neemt de meeste tijd en energie en het is echt lang niet altijd even gemakkelijk.

Dat geldt ook voor mijn huidige plan. Om te beginnen is 42 km voor mij ambitieus. De 21 van vorig jaar haalde ik met de hakken over de sloot. En dan nu de 42, waarom in vredesnaam? Van het idee dat het me lukt krijg ik al energie! Ik heb een doel nodig, zodat ik ga sporten en op mijn eet- en drinkgewoontes ga letten. Wanneer ik geen plan maak, sport ik bijna niet en blijf ik continu met mijn bedrijf bezig. Dat weet ik van mezelf!

Vandaar dus. Ik benoem strategieën om mijn plan te halen en vol goede moed begin ik mijn reis naar B, mijn doel. Eén van mijn acties is 2x per dag een half uur wandelen. Nu is dat niet zo moeilijk: we hebben een hond. Iedere week de afstand uitbreiden met 5 km is in het begin ook niet zo lastig. Dit vol blijven houden, elke week opnieuw, dat vraagt meer van mij!

Zo veel en lang trainen neemt veel tijd, dat had ik me niet zo gerealiseerd. Sociale contacten en bezoekjes komen in het gedrang. Ook de mensen in mijn omgeving waarderen dat urenlang van huis zijn niet altijd in het weekend. Eerlijk is eerlijk, ik spijbel een aantal weken.

Het breekpunt komt drie weken voor de deadline. 30 km en ik ben kapot! Dat is ruim 12 km te weinig. Ruim twee uur. Schrik! Als ik het doel wil halen, dan moet ik mijn strategie aanpassen om mijn doel te halen. Met nu nog een week te gaan heb ik goede moed dat het gaat lukken. De laatste trainingsloodjes..

Zoals het met een persoonlijk plan gaat, zo werkt het ook met een bedrijfsplan. De praktijk van uitvoer en de implementatie van een plan is weerbarstig, je komt onderweg van alles tegen waar je mee hebt te dealen. Wees er op voorbereid!

Gelukkig biedt de methode handvatten om de koers te meten en tussentijds bij te stellen! Iets wat je zonder plan niet lukt. Daarom is zo’n plan op 1 A4 een mooi instrument om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. En dat geeft een geweldig gevoel!

Benieuwd wat een plan voor jou kan betekenen? Lees het op businessplan op 1A4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *