Houd toch op met die onzin over nieuwe plannen en goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Het is nog maar begin december en het gonst al weer van de goede voornemens en de nieuwe plannen.

Fijn toch, dat mensen kansen zien op verandering? Tuurlijk, fantastisch! Ik hoop dan ook van harte dat jij je plannen en goede voornemens waar gaat maken. Het woord ‘hoop’ geeft al aan dat ik twijfels heb.

Punt met al die voornemens is dat het zo gemakkelijk gezegd is dat je 15 kilo wilt afvallen of dat je de omzet wilt verdubbelen. Maar snijdt het ook hout? Met andere woorden: is het realistisch, ga je er echt voor, is het doordacht, is het een geïnspireerd haalbaar plan waar je voor 100% achter staat?

Voor het uitvoeren van plannen heb je veel lef, visie en doorzettingsvermogen nodig. Lef omdat je een strategie moet volgen die je misschien vreemd is: je moet wellicht dingen doen die je nog nooit gedaan hebt, je moet uit je comfortzone. Visie impliceert dat je nagedacht hebt over wat je kwalitatief anders wilt en dat je weet hoe je dat wilt doen. Als je bij de eerste de beste tegenslag al terugkomt op je besluit, tja, dan houdt het wel heel snel op. Doorzettingsvermogen ontstaat wanneer je je plan goed onderzocht hebt. Alle elementen zijn gewogen en hebben de proef doorstaan. Je bent er van doordrongen dat dit is wat je wilt en nodig hebt!

Hoe pak je dat nou aan? Met het maken van een plan (strategisch plan of businessplan) onderzoek je allereerst wat je kwaliteit is. Wat maakt je bijzonder? Je neemt je positionering, je sterke en zwakke punten, de kansen en de bedreigingen onder de loep en dan maak je je plan. Neem het voorbeeld van 15 kilo eraf. Wil je de kilo’s eraf omdat veel mensen in je omgeving zeggen dat je er ongezond uitziet en dat zij wèl gaan lijnen?  Komt het voort uit het feit dat je last hebt van je knieën en je je vijf jaar terug zo goed voelde omdat je toen veel sportte? Of wil je graag een andere kwaliteit van leven?

Ontwikkel allereerst je visie en kom dan in actie. Zonder visie geen actie die bestendig is en hout snijdt! Voornemens en nieuwe plannen onzin? Niet als je je committeert aan je plan èn het goed voorbereidt. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *